Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Το ελληνικό κράτος επιστρέφει ...


(Εφημερίδα τοίχου που κολλιέται στον Βύρωνα και το Παγκράτι, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2017)

Το ελληνικό κράτος επιστρέφει … 
για να περάσει από πάνω μας

Απειλές πολέμου στη θάλασσα: Στα μέσα του Ιούλη του 2017, η κοινοπραξία των εταιρειών Total και ENI, ξεκίνησε ερευνητική γεώτρηση στο «οικόπεδο 11» που το ελληνοκυπριακό κράτος έχει χαράξει ως μέρος της δικής του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σύμφωνα με όσα έγραψαν τότε τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το γεωτρύπανο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας τελούσε υπό την προστασία ενός αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, δύο γαλλικών φρεγατών, και μιας ελληνικής κανιονιοφόρου. Η πραγματοποίηση της γεώτρησης καταγράφηκε από τα αφεντικά μας ως «νίκη» έναντι των « προαιώνιων εχθρών». Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών του ελληνικού κράτους, Κοτζιάς, είχε θυμίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο πως «η Τουρκία δεν είναι αήττητη».


Θύματα πολέμου στη στεριά: Τον Γενάρη του ίδιου έτους, 3 μετανάστες έγκλειστοι στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων» (κατά την προπαγανδιστική γλώσσα του ελληνικού κράτους) στη Μόρια της Λέσβου έχασαν, μέσα σε μια βδομάδα, τη ζωή τους λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από μαγκάλι το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μέσα σε μία από τις σκηνές όπου οι μετανάστες αναγκάζονταν να ζουν μέσα στο καταχείμωνο και παρά τον πακτωλό χρημάτων που το ελληνικό κράτος και οι συνεργαζόμενες με αυτό ΜΚΟ έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της λεγόμενης (στη γλώσσα των αφεντικών) «προσφυγικής κρίσης». Άλλος ένας μετανάστης τις ίδιες μέρες πέθανε στο αντίστοιχο στρατόπεδο της Σάμου, ενώ σημειώθηκαν και 4 απόπειρες αυτοκτονίας. Ο ηθικός αυτουργός αυτών των θανάτων, και πολιτικός προϊστάμενος του στρατοπεδικού συστήματος των hot-spot, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μουζάλας, δήλωσε το εξής: «ελπίζω οι θάνατοι στη Μόρια να μας έκαναν σοφότερους», ρίχνοντας την ευθύνη οπουδήποτε αλλού εκτός από την αφεντιά του, και ζητώντας κι άλλα φράγκα από τους «άκαρδους» Ευρωπαίους για να συντηρεί τα στρατόπεδα-φυλακές εργατριών/ ών χωρίς χαρτιά στην ελληνική επικράτεια. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 2017, η ερευνήτρια της Human Rights Watch, Emina Cerimovic, είπε χωρίς υπεκφυγές, στο ελληνικό κοινοβούλιο, ότι «η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης […] Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει και έχω περάσει και πόλεμο». Κανένας δεν μπορεί να παραστήσει τον ανήξερο …

Εργαλεία πολέμου στον αέρα: Τον Οκτώβρη, ο επικεφαλής της αριστερο-ακροδεξιάς ελληνικής κυβέρνησης, Τσίπρας, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί την αγορά αναβαθμισμένων F-16, και να διατρανώσει την ετοιμότητα του ελληνικού κράτους να ξαναπαίξει ενεργό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο την ίδια στιγμή που ο ΣΕΒ δημοσίευσε μια έρευνά του στην οποία τονιζόταν πως το μέλλον της «απασχόλησης» είναι η πλήρης ελαστικοποίηση, δηλαδή η πλήρης υποταγή μας στα αφεντικά, μέσα από «συμβάσεις εργασίας σύντομης διάρκειας ή και μηδενικών ωρών, προσωρινής και κατά παραγγελία εργασίας, συμβάσεις επιμερισμού θέσεων εργασίας, εργασία με δελτίο (κουπόνια)» κ.ο.κ.

Η νέα εθνική ενότητα που συγκροτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, με στόχο τη διάσωση του ελληνικού κράτους και την καλύτερη διαπραγμάτευση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού, αποδίδει ήδη τους πικρούς καρπούς της. Το «αντιμνημόνιο», το παραμύθι που εμφάνιζε το «μνημόνιο» ως μια προσωρινή φάση, και καλλιέργησε την ιδέα του αντιστασιακού κράτους, συσκότισε αυτό που σε πραγματικό χρόνο παιζόταν: τη συντριβή μας για να σωθούν οι εκμεταλλευτικές κοινωνικές σχέσεις.

Η ανάκαμψη των αφεντικών μας απ’ ό,τι φαίνεται έρχεται, αφού ήδη οι ζωές μας έχουν υποτιμηθεί αρκετά ώστε μια τέτοια ανάκαμψη να είναι πράγματι εφικτή, πάνω από τα καθυποταγμένα σώματά μας Στρατόπεδα συγκέντρωσης, αεροπλανοφόρα, F-16 και εργασία με κουπόνια. Αυτές είναι οι αληθινές όψεις που έχει το φως έξω από το τούνελ της κρίσης. Το ελληνικό κεφάλαιο επιδιώκει να ξανασταθεί στα πόδια του τρεφόμενο κυριολεκτικά με το αίμα μας. Όσο κι αν το ξεχάσαμε, όσο κι αν μένουμε ζαλισμένες/οι από τις απανωτές μας ήττες και με την πλάτη στον τοίχο, πρέπει να το ξαναθυμηθούμε: η εθνική ενότητα είναι πάντα ενότητα με τους δήμιους μας. Κι έχουμε μόνο δύο επιλογές. Ή θα την αφήσουμε να περάσει από πάνω μας ή θα σταθούμε εναντίον της. 


Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου